Het verhaal achter….

Het verhaal achter…
Raapsteeltjes

Als er iets een echte voorjaarsgroente is, dan zijn het wel raapsteeltjes. Deze heldergroene groente wordt in de volksmond ook wel ‘keeltjes’ of ‘kelen’ genoemd.

Raapstelen zijn heerlijk om rauw te verwerken in een salade of stamppot, maar je kunt ze ook koken, stoven en roerbakken. Raapstelen zijn een echte voorjaarsgroente en zijn  tot juni verkrijgbaar uit Nederland.

Raapsteeltjes zijn lichtgroene, langwerpige en ingesneden blaadjes op een knapperige steel. De groente heeft wel wat weg van jonge spinazie of rucola. Wist je dat raapsteeltjes eigenlijk het jonge loof van meiknolletjes zijn? Afhankelijk van het type worden raapstelen met wortel en al geoogst of bij de grond afgesneden.

De groente is rijk aan mineralen en vitamines en bevat veel ijzer en vitamine C.

Smaak

Raapstelen hebben over het algemeen een pittige smaak, maar de pittigheid verschilt per ras. Zowel rauw als gekookt is de groente op vele manieren toepasbaar. Verwerk raapstelen eens rauw in een heerlijke salade of stamppot.

Maar probeer ze ook in een salade met uitgebakken spekjes, geitenkaas en walnoten. Ze smaken ook heerlijk met bijvoorbeeld riblappen, speklappen, gehakt of lever. Maar je kunt raapstelen ook puur serveren, gekookt of gestoofd met een klontje boter.

Raapstelen koken duurt ca. 5 minuten. De groente in de magnetron bereiden kan in 5 tot 7 minuten. Stomen duurt zo’n 10 minuten en smoren iets langer: 15 minuten.

Het verhaal achter…
Tarocco Bloedsinaasappels

De Tarocco bloedsinaasappel is een prachtige, oranje sinaasappel met heerlijk sappig zoet vruchtvlees van binnen, welke lichtrood gekleurd is. Ze zijn voornamelijk pitloos en door de dunne schil zijn ze makkelijk te pellen. Het vruchtvlees van de Tarocco heeft minder rood pigment in vergelijking met zijn broertje Moro en wordt hierom ook wel aangeduid als half-bloed. Deze bloedsinaasappels groeien op de vruchtbare grond aan de rand van de Etna vulkaan in Sicilië. Tarocco is een van de populairste bloedsinaasappelen en enorm geliefd door zijn heerlijke fris zoete-zoete smaak.

Oorsprong

Tarocco bloedsinaasappels groeien op de hellingen van de Etna vulkaan. Door de vele vulkaanuitbarstingen is de grond daar erg vruchtbaar geworden, de as die over het land is neergedaald is namelijk enorm rijk aan mineralen. Die perfecte omstandigheden zorgen ervoor dat de Tarocco bloedsinaasappels een diepere rode kleur en een vollere smaak krijgen dan bloedsinaasappels uit andere landen.

Bewaartips

Bewaar Tarocco bloedsinaasappelen liever niet in de koelkast, maar op de fruitschaal, daar zijn ze 1 à 2 weken houdbaar.

Bereidingstips

Tarocco bloedsinaasappels zijn heel smaakvol en heerlijk zoet, waardoor je ze goed los kunt eten. Ook smaken ze heerlijk in een salade of dessert en geeft het een mooie kleurcombinatie door het prachtige rode vruchtvlees.

There are no products